Skip to the main content

Wedstrijdregels

Wedstrijdregels Atlantis

  1. Invallen en afwezigheid

Bij afwezigheid zonder vervanging wordt een arbitrale score toegekend. Probeer bij verhindering dus voor (een) invaller(s) te zorgen. Elk paar kan zich onbeperkt geheel of gedeeltelijk laten vervangen. Een invallend paar (gehele vervanging) mag – zulks ter beoordeling van de wedstrijdleiding – geen kennelijke versterking van het oorspronkelijke paar vormen.

  1. Score bij vervanging

De met een of meer invallers behaalde score telt volledig mee, met een minimum van 45% en een maximum van 55%. Speelt de invaller in een andere groep dan mag men alleen spelen in de groep waarin de hoogst geklasseerde speler uitkomt. Speelt de invaller in dezelfde groep, dan telt de behaalde score voor beide paren, met dien verstande dat indien binnen een competitieronde ten minste 3 maal met dezelfde invaller is gespeeld, ten hoogste een van beide paren recht op promotie heeft.

  1. Strafscore bij afwezigheid

Een paar dat op de competitieavond niet komt opdagen, zich niet door invaller(s) heeft laten vervangen en zich ook niet heeft afgemeld, krijgt voor die avond een strafscore van 40%.

  1. Arbitrale score bij afwezigheid met bericht van verhindering

Bij afwezigheid van een paar met bericht van verhindering wordt het eigen gemiddelde toegekend met een maximum van 52,5%. Het eigen gemiddelde is de gemiddelde score behaald in de lopende competitieronde. Elke volgende afwezigheid in de lopende competitieronde betekent een arbitrale score van 40%.

Voorziet een paar langdurige afwezigheid dan kan voor deze periode het eigen gemiddelde worden toegekend met een maximum van 52,5%, dit ter beoordeling van de wedstrijdleider.

  1. Promotie en degradatie

Er zijn 3 competitieronden van 5-6 avonden in twee groepen A en B. Na iedere competitieronde promoveren en degraderen er per groep drie of vier paren, afhankelijk van de grootte van de groepen. Om te kunnen pronoveren moet een paar aan minimaal 3 van de 5 (of 4 van de 6) avonden hebben deelgenomen.

Men wordt voor de eerste competitieronde ingedeeld volgens de einduitslag van de laatste competitieronde van het vorige seizoen. Nieuwe leden worden door de wedstrijdleider ingedeeld.

  1. Arbitrage

Als er aan tafel iets onregelmatigs gebeurt (bijvoorbeeld verzaken, verkeerd uitkomen, onvoldoende bod, ongevraagd uitleg geven), schroom dan niet om de arbiter te roepen. Zoals iedereen wel weet roep je geen arbitrage om vervelend te doen, maar omdat bridge nu eenmaal spelregels en gedragscodes kent. Door geen arbitrage te roepen loop je het risico dat je niet alleen je eigen score beïnvloedt, maar ook die van alle andere paren.

  1. Speeltempo

Je hebt voor vier spellen 30 minuten de tijd. 6 minuten voordat de tijd om is, geeft de wedstrijdleiding een signaal. Binnen 2 minuten moet je dan aan het laatste spel begonnen zijn. Lukt dit niet dan wordt ‘niet gespeeld’ ingevuld (NG). Om tijdnood te voorkomen kun je:

  • geen consumpties halen tijdens het wisselen, dat kan de dummy doen tijdens het eerste spel;
  • pas uitgebreid nakaarten na het laatste spel van de ronde.
  1. Optimaal gebruik van de bridgemates

Per spel voert Noord de score in. Het is het handigst dat hij het contract al invoert, voordat het afspelen begint. Even hardop het contract nog een keer noemen, voorkomt eventuele misverstanden over de hoogte en het al dan niet gedoubleerd zijn. Nadat het contract gespeeld is, wordt het eindresultaat door Noord verder ingevoerd en ter controle aan Oost aangeboden. Deze controleert dus de score en kan dan tevens de resultaten op dat spel van andere paren zien.

Wat gaat er dan toch nog soms fout:

  • Niet-gespeelde spellen: Als een spel niet gespeeld wordt – bijvoorbeeld omdat je in tijdnood bent gekomen of omdat een board onklaar is geraakt – dan moet het spel wel worden ingevoerd. Je voert dan één van de paren in als spelers (welk paar dat is, maakt niet uit) en als contract wordt ingevoerd: ‘0’. Op het scherm verschijnt dan de tekst ‘NG’ als afkorting van Niet Gespeeld.  Het niet-spelen van een spel heeft geen gevolgen voor de score, beide paren krijgen voor dit spel de gemiddelde score van al hun andere gespeelde spellen.
  • Rondpas:  Bij een rondpas wordt één van de paren (welk paar dat is maakt niet uit) als spelers ingevoerd en als contract wordt ingevoerd: ‘PAS’. Hiervoor is een aparte knop op de bridgemate beschikbaar. In tegenstelling tot een niet gespeeld spel is er bij een rondpas gewoon sprake van een echte score, namelijk ‘0’ en die score kan beter of slechter zijn dan de score van andere paren die bij dit spel niet hebben rondgepast.
  1. De biddingbox

Het gebruik van de biddingbox, het alerteren en het gebruik van de stopkaart zijn verplicht in alle groepen. Systeemkaart is verplicht in de A groep!

  1. Stopregel

Als je opent met een bod op twee niveau of hoger of als je een sprong(volg)bod doet, dan moet je voor je biedt het rode stopkaartje gebruiken. Dit is om je tegenstander de tijd te geven om over zijn bod na te denken zonder dat zijn partner daar informatie door krijgt. De linker tegenstander moet 10 seconden wachten alvorens te bieden. Natuurlijk mag niet opvallend niet nagedacht worden.

  1. Alerteren

Alerteren doe je met het blauwe kaartje uit de biddingbox. Het is bedoeld om de tegenstanders te vertellen dat je partner een ongewone bieding heeft gedaan. Dit is de hoofdregel. De belangrijkste regels zijn:

11a. Niet gealerteerd mogen worden:

  • elk doublet
  • een bod op 4 niveau of hoger en alle daarop volgende biedingen, tenzij gedaan in de eerste biedronde, gerekend vanaf het openingsbod.

11b. Wel gealerteerd moeten worden:

  • iedere conventionele (kunstmatige) bieding
  • een 1 SA opening met minder dan 14 of meer dan 18 punten
  • een SA herbieding zonder sprong met minder dan 11 of meer dan 15 punten
  • Walsh (overslaan van lage 4-kaart)
  • Redoubletten, voor zover die niet duiden op kracht.

11c. Niet gealerteerd hoeven te worden:

  • 1♣ of 1♦ opening op een 3- kaart
  • 2♥ of 2♠ opening zowel sterk als zwak
  • gewone Stayman of Jacoby-transfers met antwoorden (Atlantis uitzondering)
  • reële sprongvolgbiedingen ongeacht de kracht
  • Inverted minors

11d. Wat niet mag !!!!

  • het alerteren van een bod dat je zelf hebt gedaan
  • je partner zeggen dat hij/zij moet alerteren
  • bij het alerteren ongevraagd uitleg geven

Zie voor de volledige alerteerregeling de site van de bond: alerteerregeling of alerteerwijzer

  1. Toegestane systemen en afspraken

Paren die ongebruikelijke systemen en/of afspraken in hun biedrepertoire opnemen dienen deze vooraf ter toetsing aan de wedstrijdleider voor te leggen.

 

Andere artikelen
Speeldata seizoen 2024-2025

Speeldata seizoen 2024-2025

datum activiteit ronde bijzonderheid 2-sep-24 openingdrive d1 Jaarvergadering ...

22/08/2024 - webmaster
Clubkampioenen 2023-2024

Clubkampioenen 2023-2024

Stand voor het clubkampioenschap (paren en driemanschappen) (stand: 27 Mei 2024) Rang ...

21/08/2024 - webmaster
Afmelden, aanmelden of invallers doorgeven

Afmelden, aanmelden of invallers doorgeven

De speelavond begint om 19.45u, het is prettig als je 5 minuten tevoren aanwezig bent. Onverwachte...

04/10/2021 - webmaster